28 Şubat 2011 Pazartesi

İşe Alımlardaki ''35 Yaş'' Sınırı, ve Yanlış Seçimler.

Ülkemizdeki İş İlânlarına baktığınızda, genellikle  ''Adayların 35 Yaşını Geçmemiş Olmaları'' tercih yazısını görürsünüz. İlânların arasında bazen, yabancı firmaların ilânlarına rastlarsınız. Bu ilânlara  baktığınızda ise;


''Adayların 45 Yaşını Geçmemiş Olmaları'' tercih yazısını görürsünüz. Hangimiz doğruyu arıyor acaba? Hangimiz  İş Dünyasında daha başarılıyız, daha ilerideyiz? Biz mi? Onlar mı?
Beden gücünden yararlanacağınız elemanlar için bu tercih belki doğru olabilir ama, beyin gücünden yararlanacağınız insanlarda koyulan bu tercih, çok akıllıca bir tercih değil.

Gözüme ilişen ilânların birinde ''Genel Müdür'' aranıyor ve patlatmış yine yaş sınırını. ''35'' diye.
Soruyorum size: 30-35 yaşındaki birinin ortalama 10 yıllık bir bilgi birikiminden, üreteceği stratejilerinden  mi yararlanmak istersiniz, yoksa 40-45 yaş insanının 15-20 yıllık birikiminden mi?
Yabancı Ülkeler bunu yakalamış. Adamlar 45 yaş insanını arıyor. 40 da değil.  Ha bir de şu var; Emeklilik yaşımız 60 üstü oldu. 35 yaşını geçmiş iş bulup çalışamayan bir insan, 62-65 yaşında emekli olana kadar ne yapacak? Ha???


Yabancı Firmaların sekreterleri bile 30-45 yaşlarında. Bizimkilerin sekreterlerine baktığınızda ise, 18-20. :)) Hem de bizdeki Sekreterler, giyimlerine özen gösterecek, göze hitap edecek, seyahat  özgürlükleri olacak v.s.. v.s..




Yabancı dil bilmesine, Üniversite mezunu olmasına gerek yok. Lise Mezunu olsun, ''Alo'' demesini bilsin, 22 yaşını geçmesin, yeter. Bunun yanında bir de bilgisayarı açmasını ve kapamasını bilirse, artı bir değerdir. İş ciddiyeti de aranmıyor. Bu mesleği küçülttüler de küçülttüler! Gerçi son zamanlarda isim ataması yaptılar bu mesleğe.. adına 'Asistan' dediler artık.
'Sekreterlik' mesleğinin bir İş dünyasında ne kadar önemli bir yeri olduğunun bir farkına varsalar.. Sadece adını değiştirdiler ''Asistan'' dediler. Bu kadar!
Kim ne derse desin.. Adamlar işini biliyor. ''Adamlar'' dediğim, o kızdığımız, gizlice hayran olduğumuz yabancılar. Doğru eleman seçimleri yapıyor, doğru kararlar veriyor. İnsanları yaşlarına göre hangi statülerde ne görev vereceklerini, onlardan nasıl ve ne şekilde verim alacaklarını iyi biliyorlar. Adamlar nerelerdeeee?  Biz nerelerdeyiz? Açılan yeni bir işyerini, oradan bir sonraki geçişimde göremiyorum. Sorduğumda ise, aldığım cevap: ''Yürümedi, kapandı''