11 Mart 2012 Pazar

Besmeleyi çekmeden önce,düşünmek gerek.

Birgün kanalları dolaşırken, Yaşar Nuri Öztürk gözüme çarptı ve hemen o kanalda durdum. Çünkü onun din konusundaki açıklamaları bir hayli ilgimi çeker ve de önemserim.  Seba Tümer'in programındaydı.. ''Besmele Çekmek'' konusunda çok önemli  açıklamalar getiriyordu. Bana göre hoş, mantıklı ve herkesin de anlayabileceği dilden konuşuyordu.
''Besmeleyi çektiğimizde, Rahman ve Rahim olan Yaratıcı Kudretin büyük ruhuna, tabiri caizse pirizi sokuyorsunuz. Haram yemiş pis bir ağızla çekilen Besmele Allah'a hakarettir. Besmele çektiğimde o işi öyle yapmalıyım ki, Besmele bana onay vermeli. Hangimiz 'ben başladığım işte besmeleden onay alarak ilk adımımı atıyorum' diyebilme bahtiyarlığına sahiptir? Bunu diyebildiğimizde zaten bitti, Dünya Cennete döndü''


Bir yazısında ise:
''Besmele çekmek, el atacağımız her işte Tanrı'nın rahmetini egemen kılmak üzere iş yapacağımıza dair ona söz vermektir.'' diyordu. Ne güzel bir izahat vermiş Yaşar Nuri hocamız.. Oysa bir çoğumuz Besmele çekiyoruz ama, nerelere gideceğini bilmeden,  nasıl olduğumuzu aklımıza getirmeden, niyetimizi düşünmeden. Ama Yaşar Nuri Öztürk'ün getirmiş olduğu açıklamalardan sonra, Besmeleyi artık bir dil alışkanlığı ile değil, düşünerek çekmeye başladım. Çünkü Rahman ve Rahim olan Allahın onayı ile başlıyoruz o işe.


Reyhan Garip