30 Aralık 2011 Cuma

YENİ YILA GİRERKEN, KAPI EŞİĞİNDE NAR KIRMAK

Ablam,  yeni yıla girerken benim kapı eşiğinde NAR kırmamı tembihledi. Ben de öylesine ''tamam'' dedim. Ama sonrasında ''acaba neden?'' diye sorular oluştu kafamda. Kendisine de nedenini sormamıştım. Öylesine geçiştirmiştim. Sonra narın yapısını hayalimde canlandırdım.  Bolca taneleri olan kırmızı bir meyve. ''Acaba bolluğu mu, çokluğu mu temsil ediyor?'' ''Nerenin geleneği bu acaba?'' diye sorular devam etti kafamda. Aklımdan aşureler, güllaçlar geçti.. derken, açtım bilgisayarı ve araştırdım. 
Evet.. NAR, BOLLUK VE BEREKETİ temsil ediyormuş ve YUNAN MİTOLOJİSİNDE YENİ YILA GİRERKEN KAPI EŞİĞİNDE NAR KIRMAK, BİR GELENEKMİŞ. Sonrasında bizde de uygulanmaya başlanmış bu gelenek. 


Araştırırken aşağıda sizlere bazı alıntılar yaparak benim geç öğrendiğim bu geleneği sizlerle paylaşmak istedim. Geleneği ister uygulayın, ister uygulamayın. Ama bilin. Benim gibi acemi kalmayın bu konuda.:))
1-NAR, yukarıda belirttiğim gibi Yunan Mitolojisinde bolluğu ve bereketi temsil ediyormuş. Yeni Yılda kapı eşiğinde NAR PATLATMAK onlarda bir gelenekmiş.
2-NAR, yahudilerde doğruluğu simgelermiş. (Pehh! duy da inanma)
3-NAR, KURAN'I KERİMde 3 kere tekrarlanmış.
    3-1) Enam Suresi: 99- ''O, gökten su indirendir. Bununla herşeyin bitkisini bitirdik, ondan bir yeşillik çıkardık, ondan birbiri üstüne bindirilmiş taneler türetiyoruz. Ve hurma ağacının tomurcuğundan da yere sarkmışsalkımlar, -birbirine benzeyen ve benzemeyen- üzümlerden, zeytinden ve nardan bahçeler (kılıyoruz.) Meyvesine, ürün verdiğinde ve olgunluğa eriştiğinde bir bakıverin. Şüphesiz inanacak bir topluluk için bunda gerçekten ayetler vardır.''
       3-2) Enam Suresi: 141-“O, çardaklı, çardaksız olarak bahçeleri, ürünleri çeşit çeşit hurmalıkları ve ekinleri, zeytini ve narı (herbiri) birbirine benzer ve (herbiri) birbirinden 
farklı biçimde yaratandır. Bunlar meyve verince meyvelerinden yiyin. Hasat günü de hakkını (öşürünü) verin, fakat israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.” 
    3-3) Rahman Suresi: 68-“İçlerinde her türlü meyve, hurma ve nar vardır.” 


      Yani arkadaşlar ortak bir noktada birleşirsek Nar, özetçe BEREKETi simgeliyor. 


Haydi bakalım.. KIRIN NARLARI BU SENE:)) GECE YARISINDA DIŞ KAPINIZI AÇIN ARDINA KADAR VE BİR KAÇ ADIM GERİYE GİDİN VE NARI DIŞ ZEMİNE DOĞRU HIZLICA VURUN:))
TANELER ETRAFA DOĞRU SAÇILSIN.. 
VEEEE GELSİİİN BU SENE BOLLUK VE BEREKETLEEEER.


BU ARADA ETRAFI DA TOPLAYIP, SİLİP İÇERİ ÖYLE GİRİN. YOKSA KOMŞULARINIZDAN BİRİ, BİR NAR DA KAFANIZDA PATLATIR:))))))))




YENİ YILINIZ KUTLU, MUTLU, HUZURLU, BOLLU BEREKELET DOLU GEÇSİN ARKADAŞLAR..
Reyhan Garip