3 Mayıs 2011 Salı

''Din, belirli şeylere bir açıdan bakmak değil, herşeye belirli bir açıdan bakmaktır.''






   Bu sözü Bloğuma koyarken, aklıma hemen şu gelir. ''Faiz''.. Günümüzde dostların bile dostlarına borç verirken faizle geri istemeleri ve almaları. Buna her zaman karşı olmuşumdur. Çok da yadırgamışımdır. Bırakın dostları.. kardeşler bile birbirlerine bu yöntemle borç veriyorlar. Ne kadar çirkin bir şeyyyy! İnsanlık değildir bu, değil! Herzaman borcu, dövizim varsa, TL'ye çevirip de vermişimdir sıkışan tarafa. 

   Aslında anlatmak istediğim benim bu değil. Ama nedense yazmadan edemedim işte. Aslında, yukarıdaki söze ''faiz'' örneği vererek biraz açıklık getirmek istiyordum.  Özellikle ''Dini bütün'' bildiğimiz kişilerin, dostlarına borç verirlerken, ''Döviz'' ile vermeleri. Bence faiz ile aynı şey bu. Faiz neden haram? Özünde, karşı tarafı sıkıntıya sokmamak yatıyor. Lâf olsun diye söylenmemiş bu söz. Olan taraf, olmayan tarafa yardım edecek.  
  
   Diyelim ki, bir arkadaşımın bir sıkıntısı olmuş ve benden borç para istemiş.. Ben de onun bu isteğine ona Euro ya da Dolar vererek cevap veriyorum. Yaaa.. bu arkadaşımız zaten sıkışmış.. zor durumda. Sana borcunu öderken de bir hayli zorlanacak. Üstüne de Dövizin kur farkını ödeyerek sıkılacak. Dinizmizde karşı tarafı sıkmak, zor duruma sokmak var mı? Hem ne olur yani sen bundan 3-5 lira zarar etsen?? Sende zaten var.. 3-5 lira eksilsin ne olur yani???

   Haaaa.. Bankalardan alınan faizler var bir de. Onlar, bu işin ticaretini yapıyorlar. Bir nevî Alış-Veriş ticareti işte..  Madem faiz haram, bankalarda işlettiğin paraların faizini de almak haram! Çünkü, bana verdiği faizin kaynağı, sıkışıp da bankadan kredi alan, ve misli misli katlarıyla geri ödeyen insanların paraları. Bazıları da ödeyemiyorlar ve ''Haciz'' yoluyla.. evleriyle, barklarıyla geri ödüyorlar. Aralarında bu yüzden intihar edenler de var. Hani, diyorlar ya bazılarımız ''Bankadan aldığım faiz değil, ben onun kâr ortağıyım'' diyelere bu örneğim.
  
     İşte ben  de ''FAİZ HARAMDIR'' doktrinine  böyle bir açıdan bakıyorum. Madem ''faiz haram'' ,
 işin özüne bakacaksın, şekline değil.


Reyhan Garip


Not: Bu sözü söyleyenin Robert E. Sega olduğu internet sitelerinde geçiyor. Ama ben böyle bir kişiyi hiçbir yerde bulamadım. Kimdir? Nedir? bilmiyorum. 
Yanlış bilgilendirme olmasın diye de sözün arkasına bu ismi yazmadım.



''Yaşlanmadan akıllanmayı çok isterdim.'' BERNARD SHAW

   Aynen öyle!.. Akıl kıvama gelinceye kadar, illâki başından türlü türlü hadiseler geçecek. Büyüklerimizin zamanında verdikleri nasihatlar bana çok komik ve sıkıcı gelirdi. Şimdi ise.. ''keşke büyüklerimizden gelen nasihatlara zamanında kulak verseydim'' diyorum. Olmuyor işte..İllâki yaşayacaksın arkadaş. Akıllanmak için bu dünyanın kazıklarından birini illâki yiyeceksin :)) Düşeceksin, kalkacaksın.. olmuyor mu??? Doğruyu kendin bulana kadar bir daha deneyeceksin. Sonunda doğru, ya da kötü, bir sonuca varıyorsun. Bu da yıllarını alıyor tabii. 

Reyhan Garip