21 Temmuz 2012 Cumartesi

ORUÇ BABA Türbesi, Meğer Bizim Bildiğimiz Yerde Değilmiş

Oruç Baba (Pir Ümmi Sinan)
Üstelik, orada bulunan ve o da muhterem bir zat olan Mustafa Zekai Efendi yatıyormuş. Mustafa Zekai Efendi, asıl Oruç Baba olan Pir Ümmi Sinan'ın geleneklerini yürütmüş, onun izinden gitmiş ve Pir Ümmi Sinan'dan 251 yıl sonra vefat etmiş, dergâhın 9. Şeyhiymiş. Üstelik o Türbe de İstanbul Türbeler Müdürlüğünün listesinde bulunan 120 Türbenin içinde bu Türbe kayıtlı değilmiş.
    
Şu işe bakın yaaa! Yıllarca Topkapı Şehremini'de bulunan Türbeye Oruç Baba diye gittim. Elimde sirkeleeeer, Ekmekleeer Oruç Baba'nın Türbesine koşturdum. Üstelik işyerimden bin türlü eziyetle izin alarak:))))))))) Zaten de dileklerimin hiçbiri gerçekleşmedi ki:)
    
Neyse.. şaka bir yana, asıl ORUÇ BABA'dan biraz bahsetmek istiyorum. Araştırdıkça şaştım kaldım. 

Pir Ümmi Sinan (Oruç Baba) Kanunî Sultan Süleyman'a hizmetlerde bulunmuş, Halveti Tarikatının Sinaniye kolunun kurucusuymuş. Halveti Tarikatını incelediğimde ise, bu tarikatta öyle baş örtme zorlaması yokmuş. 'Dünyevî işlerinden elini eteğini çek' gibi zorlamalar da yokmuş. Bu tarikatta herşeyden en önemlisi 'ALLAH AŞKI' imiş. 'HER ŞEYDE ALLAH'I GÖRMEK' esasmış. 

Halveti Dergahı

    

  

Biraz daha incelemelerim devam etti Halveti Tarikatının ucu Hz. Ali'ye gitti. Halveti Dergâhında Hz. Ali'nin resmi vardı. 


Yahya Galip Kargı


Pir Ümmi Sinan'ın soyunu araştırdığımda ise, akrabalarından olan Yahya Galip Kargı, Milli Mücadelede Atatürk'ün yanında yer almış, Atatürk'ün de kendisine çok değer verdiği bir zatmış.
  
M.K.Atatürk ve Yahya Galip, dua ederlerken

    



TBMM, Yahya Galip'in dualarıyla açılıyormuş. Ankara Valiliği ve Altı dönem  Millet Vekilliği de yapmış.


Bir yerde okumuştum: 'Halveti Tarikatı CHP'ye oy veriyor' diye.. buradan anlaşılıyor işte:)

Pir Ümmi Sinan'ın 'Oruç Baba' diye anılmasının sebebi ise,
Kanuni Sultan Süleyman'ın Topkapı'da kendisine yaptırmış olduğu dergâhta Ramazan ayında halka açık iftarlarda orucunu ekmek, sirke ve tuzla açmasıdır. Herkes bu nedenle kendisine ORUÇ BABA diye hitap edermiş. 1568'de (83) vefat edince, kendisine şu an halen bilinen Türbenin bulunduğu yerde mezar yapılmış ama sonra vazgeçilmiş. Baş halifesinin (Nasuh Efendi) bulunduğu Eyüp Düğmeciler, Ümmi Sinan Sokak, No:5'te bulunan Dergâh'ına defnedilmiş. Bu Dergâhta şu an halâ torunları oturmaktadır.
   








    



Benden bilgiler bu kadar arkadaşlar. Ben özetçe aklımda kalanları yazdım sizlere. Ama pesss doğrusu yaaa.. bence insanları başka yöne yönlendirmenin amacı, Dergâh'ı insan izdihamından korumak gibime geliyor. Başka ne sebep olabilir ki?

Reyhan Garip