6 Mayıs 2011 Cuma

Fausto Zonaro'nun Tablolarındaki Kopyalar..



Zonaro (1854-1929), İtalya'da doğmuş ve hayata bir ressam olarak değil, bir duvar ustası olarak atılmış. Ressamlığa ise, bu işinden sıkılmasıyla başlamış. 

Evlenerek, aşırı bir tutkuyla hayran olduğu İstanbulumuza eşiyle birlikte gelip, yerleşmişler. 
Büyük beğeni toplayan Zonaro'nun tabloları, II.Abdülhamit'in de beğenisini kazanmış ve Saray Ressamlığı unvanına layık görülmüştür. 20 yıl Saray Ressamlığı yapmış.
II.Abdülhamit'in devrilmesiyle, Zonaro'nun Saray Ressamlığı unvanı da kaldırılmıştır. Zonaro, ailesiyle birlikte o aşık olduğu İstanbul'u terkederek, memleketine dönmüştür.

''Ertugrul Süvari Alayı Köprüde'' adlı bu eser, Zonaro'yu Saray Ressamlığına yükseltmiştir.
Zonaro bu resmi yapabilmek için, Galata Köprüsündeki bu geçide her hafta giderek izlemiş ve öyle resmetmiştir.
''Ertuğrul Süvari Alayı Köprüde'' adlı yine bu eseri, Zonaro 2.kez  yapmıştır.
Fransız Meclis Başkanı'nın tabloyu çok beğenmesi üzerine Sultan Abdülhamit, ''sizindir'' diyerek Fransız Büyükelçiliğine hediye etmiş ve Fausto'dan bu tabloyu 2.kez yapmasını istemiştir. Fausto yapıyor tabloyu ama, göze çarpan değişiklerle. Dikkat ederseniz, ilk yaptığı ile sonradan yaptığı arasındaki farkları hemen farkedeceksiniz. Bu tablo şu an Dolmabahçe Sarayındadır.


Tabii ben bu hikâyeye inanmıyorum. Resmin sol trafının değişmesi bana mantıklı geliyor. Çünkü insanları farklı çizmiş. Ama resme dikkatlice bakarsanız, sağ tarafı milimetrik aynı, sadece yüzleri değiştirilmiş. Resim verildikten sonra bu resmin aynısı tutturulamaz. Bence bize anlatılan hikâye uydurma! Fausto yine kopya çekmiş, ve fırça darbeleriyle değişiklikler yapmış. 


Aşağıda, Zonaro'nun o güzel tablolarından birkaçını göreceksiniz. 
''Haykıran Rufai Dervişleri'' adlı eseri 1910 yılında Üsküdar'da bir tekkeyi ziyaret ederek yapmıştır. Ama, resmederken ilk önce tablonun sol tarafına, zikreden Rufai dervişlerini, ortaya da müritlerin üzerine basan şeyhi yerleştirmiş. Dervişlerin de gerisinde namaz kılan bir bir insan resmetmiş.
Zonaro, arkadaşının kendisini, ''Namaz kılan bir Müslümanın önünde hiçbir şeyin olmaması gerek''tiği konusunda uyarması üzerine, tablodaki bu detayı hemen çıkarmış. 
Zonaro bu çalışmasında, dervişleri ziyaret edenlerin arasında eşi ve kızlarını, dervişlerden birine de kendisini resmetmiş.

''10 Muharrem'' adlı muhteşem eserlerinden biri. Zonaro bu tabloyu Ülkesine giderken yanında götürmüş, 10 yıl önce bir kolleksiyoner tarafından satın alınıp, Türkiye'ye getirilmiştir.


Şimdi size aşağıda 'Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a Girişi' adlı birbirinin benzeri 3 resim gösteriyorum. 
Benjamin Constant adlı ressam, 
bu resmi 1876'da yapmış

Ressam Şehit Hasan Rıza ise,
 1898 yılında yapmış. Bir-iki değişiklikler uygulamış. Hasan Rıza kendini Fatih'imizin sol yanındaki Yeniçeri olarak resmetmiş.

























Ressam Fausto Zonaro da bu resmi,

1905 yılında yapmış. Sadece Bir-kaç fırça darbesi uygulamış. Tarihe de damgasını vurmuş. Kendisini Hasan Rıza'nın yaptığı gibi,

Fatih'in sol yanındaki Yeniçeri olarak resmetmiş:))





SİZİ GİDİ KOPYACILAR SİZİİİİİİİ!!!!!

:)))))))))