20 Şubat 2011 Pazar

Osman Hamdi Bey Eseri: Kaplumbağa Terbiyecisi

Kaplumbağa Terbiyecisi-1906
Osman Hamdi Bey, Pera Müzesinde bulunan 222 × 122 cm boyutlarındaki bu tablosunu,  1906 yıllarında Tuval üzerine yağlıboya tekniği ile resmetmiştir.
Bursa'daki Caminin üst katındaki bakımsız odada, ellerini ney ile birlikte arkasına
kavuşturmuş, kırmızı uzun giysili, sakallı adam ve yerde yeşil yaprakları yiyen kaplumbağalar. Resmi aydınlatan alçakta bulunan pencereden sızan ışık.
Bu resim hakkında çeşitli yorumlar yapılmıştır.
Bana en inandırıcı gelen 2 yorum olmuştur. Bu yorumları birleştirerek kendimce bir karara vardım:))

Bir yoruma göre, 1869 tarihli
Tour du Monde  isimli Fransızca bir dergide bulunan ve ''Kaplumbağa Terbiyecisi'' adı ile basılmış bir gravürden etkilenerek bu tabloyu çizmiş olduğu sanılıyor.



Tour Du Monde Dergisindeki ''Kaplumbağa ve Terbiyecisi''-1869
  Çünkü, o yıllarda Bağdat'tan babasına gönderdiği mektupta, "bana yollamış olduğunuz Tour du Monde'u okudum" diye yazmış. Diğer bir yorum ise,  Resimdeki adamın Osman Hamdi Bey'in kendisi olduğunu,kaplumbağalar ile temsil edilen geri kalmış halkı eğitme ve çağdaşlaştırmaya çalıştığı ve bundan artık yorulduğunu ve vazgeçtiğidir. Bu iki yorumu birleştirilem: Osman Hamdi dergideki bu gravüre baktığında, aklına içinde bulunduğu geri kalmış halk ve onları eğitmekten ümitsizliğe düşmüş, yorulmuş bir Osman Hamdi'yi .. yani kendisini görmüştür.

Yaprakları yemeye çalışan kaplumbağalar.
 Pera Müzesinde bulunan bu tablo orijinali midir, değil midir bilemem ama, tabloda Osman Hamdi Bey'in imzasının olmadığı dikkatimi çekmiştir. Demek ki bu da orijinali değil. Ayrıca bu tablonun 5,000,000 TL’ye satılarak Türkiye’nin en değerli sanat eseri olduğu haberi yazılmıştı. 


Aşağıdaki resim de Kaplumbağa Terbiyecisi, kimin tarafından yapılmış bilmiyorum ama, yukarıdakiyle aradaki büyük farkı göreceksiniz. Gözüme çarpan ilk olarak pencerenin önündeki testi ve diğer bir sürü detay:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder