Süleymaniye Cami |
İstanbul, Eminönü'nde bulunan Süleymaniye Cami, 47 yıl hükümdarlık süren Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan'a 1557 yılında yaptırıldı. Caminin inşaatı, külliyesi ile birlikte 7 yılda tamamlanmıştır.
Mimar Sinan bu eserini ''Kalfalık eserim'' diye nitelendirmiştir.
Selimiye Cami |
Edirne'de bulunan Cami, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu 2. Selim tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır.'. Selim, 22 Haziran 1567'de İstanbul'dan Edirne'ye gelmiş ve Avusturyalılar'la yapılan barış anlaşmasına kadar burada kalmıştır. Caminin yapım kararının o günlerde verildiği söylemler arasındadır. Bir başka söyleme göre, Türkler tarafından "Seddi İslam" olarak algılanan Edirne'nin seçilmesinde padişahın gördüğü bir rüya esin kaynağı olmuştur. Hz. Muhammed, bu rüyada İkinci Selim'e Edirne'yi ve şimdiki yeri işaret etmiştir.Mimar Sinan, bu eserini ''Ustalık eserim'' diye nitelendirmiştir.
Ulu Cami |
Bursa'da bulunan Ulu Cami,1396 yılında Yıldırım Bayezıt Han tarafından yaptırılmıştır. Dört yıldan kısa bir sürede, 1399 yılında tamamlanmıştır. Bursa'da inşa edilen padişah camilerinin dördüncüsüdür.
Caminin mimarı, kesin olarak bilinmemekle beraber, Ali Neccar'dır
İstanbul'da bulnİan Sultan Ahmet Camii,1609-1616 yılları arasında sultan 1. Ahmet tarafından Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa'ya yaptırılmıştır.
Türkiye'nin 6 minareli olarak üç camiiden ilk olanıdır.
Yabancılar, bu camii mavi cami olarak (Blue Mosque) adlandırmaktadırlar.
Nedeni ise, mavi-yeşil-beyaz renkli iznik çinileriyle bezendiği ve büyük kubbesinin içi de mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği içindir.
Sultanahmet Cami
Ayasofya Camii |
1453 yılında İstanbul'un fethi ile birlikte Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1935 yılından beri de müze olarak kullanılmaktadır.
Ayasofya’nın merkezî kubbesi defalarca çökmüş, Mimar Sinan’ın binaya istinat duvarlarını eklemesiyle bugüne kadar hiç çökmemiştir.
Bayezid Cami |
İstanbul'un Beyazıt semtinde bulunmakta cami, Sultan II. Bayezıd tarafından yapılmıştır. Mimarı kesin olarak bilinmemektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder