3 Ocak 2015 Cumartesi

SİCAK ŞARAP ve hazırlanışı

Sicak Şarap denildiğinde, geçen yıla kadar şarabın ısıtılarak önümüze getirildiğini sanırdım. :)) Nasıl ve neyle içildiğini de bilmezdim.
İçtiğimde, tadının da farklı olduğunu anladım. Baharatlı ve meyve aromalıydı. Sunulan bardağı da farklıydı.


Ülkemizde insanlarımızın henüz yeni tanıştığı bu şarabı daha yakından tanımak için gerek internet sitelerinden olsun ve gerekse bu şarabı içtiğim mekânlardan olsun ufak tefek bilgiler edinmeye çalıştım. 
Edindiğim  bilgileri de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sicak sunulan bu içki türü ile soğuk iklim ülkeleri 17. yy.'da tanışmışlar. Önce İngiltere, Almanya, sonrasında İskandinav ülkeleri.. derken sicak iklim ülkesi olan bizim ülkemizde bu içkinin neden geç tanındığını da anlamış
oluyoruz ;)

Mekânlarda
ekim-aralık aylarında sunulmaya başlanan sicak şarabın yapılışı ise çok basit. Evlerinizde kendiniz de hazırlayıp, arkadaşlarınıza ikram edebilirsiniz.





Hatta yabancı ülkeler, bunu koyu kıvamda hazırlayıp, jel haline getirip kavanozlarda muhafaza ediyorlar.




Çeşitli baharatlarla ve içki katkılarıyla hazırlanabilen sicak şarabın klâsik tarifini yapacağım size. Tarafımdan da denenmiş ve arkadaşlarım tarafından da çok beğenilmiştir.                       

Malzemeler: 4 kişilik
1 büyük bardak su
4-5 çorba kaşığı şeker
1 tutam karanfil (5-6 adet)
1 tutam kakuli (5-6 adet)
1 parça zencefil
2 çubuk tarçın
1/2 kabuğuyla birlikte limon
1 ortaboy portakal (portakalın meyvesini salabilmesi için etrafını delin.
1 elma kabuğu
1 şişe şarap
                                                                                                            

YAPILIŞI:

Orta boy bir tencerenin içine 1 bardak suyu boşaltın ve ateşe koyun.
Şekerimizi ilâve ediyoruz ve şekerimizi karıştırarak eritiyoruz.
Karanfili, zencefili, kakuliyi ve tarçınları  ilâve edip karıştırıyoruz, kaynamaya bırakıyoruz.
Kaynadıktan sonra kenara alıp 15-20 dak. kenarda beklemeye bırakıyoruz. Bunu daha sonra büyük bir tencereye boşaltıp, çok kısık ateşe koyuyoruz. İçine kabuğu ile birlikte limonu ve  portakalı atıyoruz. Bir elmanın soyulmuş kabuğunu da ilâve ediyoruz. 

En son olarak 1 şişe şarabımızı içine döküyoruz. Kesinlikle kaynatmıyoruz. Kaynamaya yakın ocaktan indiriyoruz. 
Bardaklara süzüp servisini yapıyoruz. Tabi bu klâsik bir tariftir. Bunu çeşitli özel baharat ve meyvelerle yapanlar var. Armut, ayva kullanabilirsiniz. Su yerine vişne suyu kullananlar var. Çay da kullanan var. 




Yemek öncesi aperatif olarak, ya da yemek sonrasında içilir. Yanında fındık,fıstık, badem gibi çerezler, ya da peynir alınabilir. Kesinlikle sulu yemeklerle birlikte sicak şarap içilmez.



Kullanılan bardak çeşitleri ise, kulplu bardaklardır.









Afiyet şeker olsun
Arkadaşlar..
                             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder