11 Ağustos 2010 Çarşamba

TÜRBELER VE KLİSELER, Eş, Aş, İş ve şifa arayanların umut kapıları

     Halk tarafından en çok ziyaret edilen türbe, Eyüp Sultan Türbesi'dir. Eyüp Sultan'ın, Türk toplumu üzerinde her zaman büyük bir yeri ve önemi oldu. İstanbul'un en gözde ziyaret yeri Eyüp Sultan Türbesi, özellikle cuma, kandil ve bayram günleri ziyaretçilerle dolup taşıyor. İş, Eş, Aş isteyenler, yeni evlenenler, sünnet olanlar ve çeşitli dilekleri olanlar türbenin önünde dua edip, çevresini üç defa dolaşıyorlar. Eyüp Sultan'da dilek tutanlar, çeşitli adaklar adıyorlar (yiyecek dağıtmak, kurban kesmek vs.) ve dilekleri gerçekleşenler bu adakları fakir insanlara dağıtıyorlar.  Ziyaretçi sayısı Ramazan ayında doruk noktasına çıkan Eyüp Sultan Türbesi, İslam aleminin olduğu gibi, turistlerin de ilgisini çekiyor. 
 HACI BAYRAM VELİ TÜRBESiAnkara'nın eski yerleşim alanı olan Ulus'taki Hacı Bayram Camii'nin güney duvarına bitişik türbesini ziyaret eden kadınlar, özellikle cuma günleri minarenin kapısının kilidini, ev istiyorlarsa ev anahtarı, araba istiyorlarsa araba anahtarı ile kurcalayarak, dileklerinin gerçekleşeceğine inanıyorlar. 


GÜLBABA TÜRBESİ, özellikle yolculuk öncesinde ziyaret ediliyor.
Hacı Bayram Veli Caddesine yakın olan Türbe, Bentderesi'ne inerken yolu ayıran refüj üzerinde bulunan Gülbaba Türbesi, özellikle yolcular için uğurlu sayılıyor. 



KARYAĞDI TÜRBESİ, Ankara'daki Şeyh İzzettin ve Karyağdı Türbesi'nin, kızların kısmetini açtığına inanılıyor. Duvarda bulunan Karyağdı Türbesi Kitabesi'ni okuyan kadınlar, kağıda yazdıkları kitabeyi yedi kişiye okuturlarsa, dileklerinin kabul olacağına inanıyor. Dilekleri kabul olanlar da daha sonra türbeye gelerek şeker dağıtıyor. Üç cuma günü türbeye gelerek şeker alanların da dileğinin kabul olacağına inanılıyor. 
SURP HREŞDAGABET KİLİSESİ
Balat'ta bulunan ve eski bir Ortodoks kilisesinin yerinde 1833 yılında yaptırılan Hreşdagabet Kilisesi,
Mikail ve Cebrail'e, yani baş meleklere adanmış bir kilise. Kilisenin mucizeleri olduğuna ve hastaların burada şifa bulduğuna inanılıyor. Yürüyemeyen, konuşamayan hastalar bu kiliseyi ziyaret ederek, şifa arıyorlar. Kilisede yılın belirli günlerinde kurban kesiliyor (koyun horoz gibi) ve bu etler her dinden yoksul insanlara dağıtılıyor. Her gün açık olan kilisede, sadece 14 Eylül'de ayin yapılıyor. Ziyaretçiler bu ayin gecesinde kilisede sabahlayarak, iyileşeceklerine inanıyorlar. 

Ve, 
Niğde'de bulunan SÜRMELİ DEDE TÜRBESİ, , dilsizlerin ve sütü az olan kadınların sütlerinin artması için umut kapısı.
Afyon'daki KARACA AHMET TÜRBESİ ile Ankara'da BAĞLUM EVLİYALARI, psikolojik rahatsızlıkları olanlar tarafından ziyaret ediliyor. 
Konya'da SADRETTİN KONEVİ TÜRBESİ'nin çıban gibi yaraları iyileştirdiğine inanılıyor. 
Kırıkkale, Keskin ilçesinde HAYDAR SULTAN TEKKESİ, Ruh ve sinir hastalıklarını gidermek için ziyaret ediliyor. 
Beyşehir'de bulunan BEKTEMİR TÜRBESİKazadan-beladan korunmak için.. 
Niğde'de İBNÎ DAİ DEDE TÜRBESİ,  hamile kadınların kolay doğum yapabilmesi için ziyaret ediliyor. 


ZUHURATBABA TÜRBESİ: Üzerlerindeki uğursuzluktan kurtulmak isteyenlerden, kaderi veya rızkı bağlanmış insanlara, ev ve araba isteyenlerden çocuğu olmayanlara kadar, çaresiz kaldıklarında türbelerde çare arayanlar Zuhurutbaba'da buluşuyor. İstekler farklı olsa da, zengini, fakiri, cahili, okumuşu aynı noktada buluşuyor. Bir ermişin veya evliyanın türbesinde el açıp dua ediliyor, bazen ölenin ruhu için bazen isteklerinin gerçekleşmesi için. Bakırköy'de bulunan Zuhuratbaba Türbesi, her gün yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. 
İMAM EFENDİ TÜRBESİ  Elazığ'da bulunuyor. Yine işsizlere iyi geldiği söyleniyor.
İşsizlik sorunu, son nokta olarak insanları türbelere de gönderiyor. Harput'ta bulunan ve halk arasında İmam Efendi olarak bilinen HAFIZ OSMAN BEDRETTİN HAZRETLERİ TÜRBESİ'ne insanlar akın ediyor. İnsanlar türbede dua ederek, işten eşe her isteklerini dile getiriyorlar. Türbeyi ziyaret edenler arasında, oğluna iş bulabilmek için siyasilerden umudunu kesen babadan, kasetinin tutmasını isteyen sanatçılara kadar, kimi arasanız var. 
AFŞİN DEDEBABA TÜRBESİ 
Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesinin merkezinde bulunan ve zamanla türbe haline getirilen Dedebaba Türbesi, felçli ve saralı hastaların şifa aradığı yer haline gelmiş durumda. Dedebaba türbesine Kahramanmaraş ve çevre illerin yanı sıra İstanbul, Ankara, gibi çeşitli metropollerden ziyaretçiler geliyor. 

Kayseri'de Seyit Halil Kemalettin, Konya'da Sadrettin Konevi türbeleri de felç rahatsızlığı olanların şifa aradığı merkezler. 
AYA YORGİ KİLİSESİ
Büyükada'nın en yüksek noktası olan Yüce Tepe'de yer alan ve 6'ncı yüzyılda, Bizans döneminde yapıldığı bilinen Aya Yorgi Kilisesi, her yıl 23 Nisan ve 23 Eylül'de yapılan ayinlerle halka açılıyor. İstanbul'da yaşayan Hristiyanlar'la birlikte yurtdışından gelenler, ayine katılarak dua ediyorlar. Aya Yorgi Kilisesi'nde sinir hastaları ve felçli insanların şifa bulduğuna inanılıyor. Hristiyanlar arasında kilisenin bulunduğu tepeye çıkan yokuşun, kimseyle konuşmadan çıplak ayakla çıkılması halinde, dileklerin tuttuğuna inanılıyor. Anadolu'da sembollerle ifade edilen inanç yöntemleri burada da görülüyor. Aya Yorgi Kilisesi'ne çıkanların yokuşu çıkarken bir makara ipliği açmalarının kısmet açtığına inanılıyor ve türbelerde de olduğu gibi etraftaki ağaçlara mendil bağlanıyor .

(Sabah Gazetesi Haberinden alıntı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder